Sidste opdateringer juni 5th, 2022 9:46 AM
af Lave K. Broch, 1. suppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
Danmarks regering har nedsat et udvalg, der skal forholde sig til, om Danmark skal med i EU’s bankunion. Udvalget vil komme med sin konklusion efter EU-parlamentsvalgetnæste år. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har allerede gjort det klart, at han hælder til et ja. Statsministeren har også den opfattelse, at der ikke er brug for en folkeafstemning, da han ikke mener, at der er tale om suverænitetsafgivelse. Jeg er meget uenig.
En dansk indlemmelse i EU’s bankunion vil netop betyde, at vi overfører magt til EU og desuden en del af EU, hvor vi ikke har indflydelse.
Men hvorfor er EU’s bankunion en dårlig idé set fra et dansk perspektiv? Her er mine vigtigste argumenter imod EU’s bankunion.
1.EU’s bankunion giver magt til eurolandene. Det allervigtigste argument imod EU’s bankunion er, at en dansk indlemmelse i bankunionen vil føre til, at vi giver magt til EU’s centralbank (ECB), som Danmark ikke er medlem af. Hvis Danmark vælger at deltage i bankunionen, vil tilsynet med de danske pengeinstitutter og realkreditinstitutter overgå til ECB, og det vil være en euromyndighed (”Den Fælles Afviklingsinstans”), der træffer afgørelse om, hvorvidt et dansk penge- eller realkreditinstitut skal lukke. Det betyder altså, at eurolandenes organer kan lukke danske storbanker, f.eks. Danske Bank, Nykredit og Jyske Bank. Det er for mig helt og aldeles ubegribeligt, at nogen dansk politiker kan synes, at det er en god idé.
2. EU’s bankunion er en glidebane ind i euroen. Forestil jer en krise, hvor eurolandene lægger op til en afvikling af en dansk storbank. Hvad tror I samtlige EU-gladepartier i Folketinget vil sige? Der er meget stor sandsynlighed for, at de vil råbe i kor, at vi skal sidde med ved bordet, hvor beslutningerne træffes. De vil derfor med stor sandsynlighed argumentere for, at Danmark skal med i euroen og afskaffe kronen. Og nej, det skal vi ikke.
3. Deltagerlande i bankunionen vil have en egeninteresse i at løse kriser i andre landes banker med en lukning. Finn Østrup (lektor fra CBS) skriver i et debatindlæg: “En ny finanskrise med bankkrak kan ikke udelukkes. Det kan få alvorlige følger for dansk økonomi, hvis ECB og den fælles euro-myndighed til håndtering af kriser under en krise skulle finde på at beslutte, at for eksempel Danske Bank, Nykredit eller Jyske Bank skal lukke eller eventuelt overtages af en udenlandsk bank. Det er i denne sammenhæng betænkeligt, at deltagerlande i bankunionen vil have en egeninteresse i at løse kriser i andre landes banker med en lukning, hvorved man kan fremme konkurrencemulighederne for sine egne banker. Sat på spidsen: En lukning af Danske Bank eller Jyske Bank vil give gode ekspansions muligheder for eksempel for Deutsche Bank” (Altinget den 30. november 2018). Man er nødt til at se langt ud i fremtiden, og hvad der vil ske i en worst-case-situation. Jeg er derfor enigmed Finn Østrup.
4. EU’s bankunion kan ende med at koste samfundet dyrt. Selv om vi lige nu hører, at en deltagelse i EU’s bankunion vil være godt for Danmark, er det ikke utænkeligt, at vi gennem en deltagelse i bankunionen vil blive tvunget til at støtte banker i andre deltagerlande. Der er således en risiko for, at danske skatteydere og/eller danske bankkunder fremover kan komme til at bidrage til at løse bankkriser i andre lande. Mange banker i eurolandene har problemer. Læs f.eks. denne artikel fra 2017: www.finans.dk/debat/ECE9466052/europas-syge-banker-tvinger-vaeksten-ned/?ctxref=ext.
5. EU’s bankunion kan måske blive et problem for vores realkreditlån. Vi har fået løfter om, at de danske realkreditlån vil kunne fortsætte, selv om Danmark indlemmes i EU’s bankunion. Men Danmarks regering bør forklare, om garantien er så solid, at kun Danmark vil kunne ændre på den lovgivning, der har betydning for de danske realkreditlån, herunder rammerne for EU’s bankunion. Jeg siger ikke, at en dansk indlemmelse i EU’s bankunion bliver et problem for vores realkreditsektor, men vi bør kræve klarhed i denne sag.
6. EU’s bankunion kan blive et problem for færøske og grønlandske banker. Færøerne og Grønland skal have en ny ordning for håndtering af bankkriser, hvis det øvrige Danmark indlemmes i EU’s bankunion. De to nordlige dele af Rigsfællesskabet, der ikke er med i EU, kan ikke deltage i EU’s bankunion. EU’s bankunion kan dermed blive et problem for Rigsfælleskabet og for de ca. 100.000 danske statsborgere, der bor på Færøerne og i Grønland. Jeg har den holdning, at vi aldrig må svigte Færøerne og Grønland. Rigsfællesskabet er vigtigere end EU’s bankunion.
7. Sverige og Storbritannien har takket nej. For alle eurolandene er medlemskab af bankunionen obligatorisk, mens EU-lande med egne valutaer frivilligt kan vælge at tilslutte sig. Sverige og Storbritannien har takket nej. Det giver god mening, da de ligesom Danmark har egne valutaer. Vi bør også takke nej til EU’s bankunion.
8. Lad os vente, indtil der har været en finanskrise. Der er ingen grund til at melde sig ind i EU’s bankunion, før vi ved, hvordan den fungerer i praksis. Lad os derfor vente med at tage stilling, indtil EU’s bankunion har håndteret den første finanskrise og f.eks. lukket nogle storbanker i deltagerlandene.
9. Vi skal ikke give EU mere magt. Jeg ser EU’s bankunion som endnu et skridt i retning af en stadig snævrere union. Målet er en slags Europas Forenede Stater, og da jeg ikke er tilhænger af, at Danmark bliver en delstat i en EU-superstat, takker jeg nej til at give EU mere magt. Vi bør i stedet tage magt tilbage fra EU. Mit mål er, at Danmark skal frigøre sig fra EU. Vi bør genindtræde i EFTA og styrke det nordiske samarbejde.
10. Der er gode alternativer til EU’s bankunion. Hvor er det besynderligt, at så mange danske politikere mener, at det vil være bedre, hvis ECB og eurolandene får magt på bankområdet i Danmark, end at vi selv sikrer os en sund banksektor i Danmark. Det har jeg ingen forståelse for. Jeg mener selvfølgelig, at der er grund til, at vi finder alternativer til, hvordan det fungerer i dag. F.eks. er jeg tilhænger af en lovgivning, hvor vi deler banker op i investeringsbanker og sparekasser. Vi kan lade os inspirere af amerikansk lovgivning fra 1930’erne (klik her). Jeg ser også gerne, at de danske myndigheder stiller krav om, at Danske Bank og andre danske banker udskiller deres udenlandske aktiviteter i selvstændige datter- eller søsterselskaber, der så vil komme under tilsyn af myndighederne i de respektive lande. Hvis viljen er til stede, kan vi skabe en sundere banksektor i Danmark end i eurolandene.
Ja til demokrati – nej til EU’s bankunion!9
maj 19, 2022 Kommentarer lukket til Ny avis om forsvarsforbeholdet – med kritiske stemmer fra centrum-venstre
maj 10, 2022 Kommentarer lukket til Folkeafstemningen drejer sig om suverænitet inden for forsvarspolitikken. Stem nej!
mar 28, 2022 Kommentarer lukket til Ja til en fair folkeafstemning om forsvarsforbeholdet
mar 05, 2019 Kommentarer lukket til Ja til folkeafstemning om EU’s bankunion
jun 05, 2022 Kommentarer lukket til God grundlovsdag! Demokrati er ikke en selvfølge!
maj 31, 2022 Kommentarer lukket til Den britiske kontreadmiral Roger Lane-Nott anbefaler et nej
maj 22, 2022 Kommentarer lukket til Vetoretten inden for forsvarsområdet er under pres i EU. Derfor drejer folkeafstemningen sig om suverænitet på forsvarsområdet
maj 09, 2022 Kommentarer lukket til Våben fra EU bruges til at dræbe ukrainere og våbenproducenterne får EU-støtte
Comments are closed.
Forlad Eu , det har udviklet sig i en udemokratisk retning , på jydsk kæft trit og retning, og kan skal beskæres til administration for medlemslandes samarbejde , samarbejde med fuld veto af hensyn og respekt for forskellighed og i forståelsen af demokrati tar tid , så Nej til bankunion forsvarsunion og Europas forenede stater .
Kære John Jensen, meget enig med dig. Vi bør bestemt træde ud af EU og arbejde for et reelt internationalt samarbejde. Glad for at du siger nej til EU’s bankunion og Europas Forenede Stater.