Sidste opdateringer juni 5th, 2022 9:46 AM
Af Lave K. Broch, medlem af Folkebevægelsen mod EU’s landsledelse og socialliberal
I dag er det vores grundlovsdag.
Det er en festdag, men det er også en dag, hvor vi bør gøre status over demokratiets udfordringer.
Demokratiet er generelt set udfordret i EU f.eks. ved at ingen folkevalgt politiker kan stille lovforslag, men demokratiet er også udfordret herhjemme. Det viser folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet med tydelighed.
Demokrati drejer sig ikke kun om, at borgerne må stemme i et valg eller en folkeafstemning. Demokrati drejer sig nemlig også om rammerne for valget og folkeafstemningen.
Tidspunktet for hvornår der stemmes har betydning.
Flertallet på Christiansborg udnyttede den tragiske krig i Ukraine til at skræmme befolkningen til at stemme ja. De havde faktisk mere travlt med, at proklamere et opgør med forsvarsforbeholdet end at få stoppet al våbenhandel fra EU til Rusland. Det var nemlig den 6. marts, at vi fik at vide at vi havde under 3 måneder til en folkeafstemning, men det var først den 8. april, at EU forbød al eksport af våben fra EU til Rusland.
Spørgsmålet i folkeafstemningen var også yderst problematisk.
“Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?” – er ikke et neutralt og upartisk spørgsmål.
Hvem er imod europæisk samarbejde om sikkerhed og forsvar?
Erfaringer viser, at formuleringer har meget stor betydning. Regeringen lagde faktisk ud med, at hverken EU eller forsvarsforbeholdet skulle nævnes i det spørgsmål vil ville møde i stemmeboksen.
Dette er faktisk en demokratisk skandale, at regeringen overhovedet kunne overveje at lave et så manipulerende spørgsmål.
Den offentlige oplysningskampagne var også fordrejet og misvisende.
Udenrigsministeriets kampagneside omkring forsvarsforbeholdet 1juni.dk var ikke en offentlig myndighed værdig, da den er fyldt med både faktuelle fejl og misvisende mangler.
Folkebevægelsen mod EU lavede en faktatjek som man kan finde på vores hjemmeside: www.folkebevaegelsen.dk/regeringen-fortsaetter-fordrejningerne-omkring-eu-forsvarsforbeholdet .
DRs valgtest var også manipulerende. DR lagde også ud med en overskrift, der ikke inkluderede EU og forsvarsforbeholdet. Spørgsmål og kommentarer var vinklede og når man havde svaret, så blev man mødt af et billede af den partileder, som man var mest enig med angående forsvarsforbeholdet. Men dette var ikke et folketingsvalg. Det var derfor helt irrelevant, at vi skulle præsenteres for en partileder. Valgtesten burde have haft navnet folkeafstemningstest og burde kun have vist ja eller nej helt til sidst efter, at man havde svaret på spørgsmålene.
Jeg har også den holdning, at danske statsborgere på Færøerne og i Grønland burde have stemt i folkeafstemningen. Forsvarspolitikken er et såkaldt rigsanliggende. Det betyder, at forsvarspolitikken er fælles for hele Rigsfællesskabet. Danmarks forsvarspolitik er nemlig også Færøernes og Grønlands forsvarspolitik – og Færøerne og Grønland vil blive påvirket af afskaffelsen af forsvarsforbeholdet.
Det er i øvrigt også kommet frem, at to medlemmer af Folkebevægelsen mod EU blev ulovligt bortvist af politiet, da delte flyers ud. Det skete samtidig med, at statsminister Mette Frederiksen og EU-parlamentarikeren Søren Gade var kommet til byen for at debattere forsvarsforbeholdet uden, at nogen nej-siger var i panelet. Sagen minder om Tibet-sagen (læs mere her: www.tvmidtvest.dk/skive/eu-modstander-kraever-klart-svar-hvem-beordrede-ulovlig-bortvisning?fbclid=IwAR3aS1XavR6IVDLe2GwKw9ArgiAYInmMyeGbwlw4XO9eApR-QG3EIIj6Khk ).
Demokratiet skal derfor løbende forsvares – også herhjemme.
At Folkebevægelsen mod EU ikke var repræsenteret i EU-parlamentet forud for folkeafstemningen svækkede vores muligheder for at forsvare demokratiet og en fair folkeafstemning.
Vi havde ikke de samme rettigheder i forhold til statsfinansierede medier, vi havde færre penge, vi havde færre ansatte og vi havde dårligere adgang til informationer, som kunne være blevet brugt i folkeafstemningen.
I forbindelse med folkeafstemningerne om Maastricht-traktaten, euroen og retsforbeholdet var Folkebevægelsen repræsenteret i EU-parlamentet. Folkebevægelsen mod EU spillede en afgørende og samlede folk bredt. I denne folkeafstemning var det kun Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Ny Borgerlige, der delog i partilederdebatterne sammen med 10 ja-partier.
Vi må derfor gøre alt hvad vi kan for, at Folkebevægelsen mod EU bliver opstillingsberettiget til det næste EU-parlamentsvalg. Du kan give en vælgererklæring her: www.vaelgererklaering.dk/om-partiet?election=eu&party=87e1647b-c8d0-472e-be3e-fb3bdf210e9f .
Sammen med andre er jeg desuden i gang med at se på mulighederne for at stifte et nyt midterparti (centrum-venstreparti). Vi vil formentlig gå i luften i løbet af september. Denne afstemning har med tydelighed vist, at der skal kæmpes for demokratiet.
Endnu en gang god grundlovsdag. Demokratiet er aldrig en selvfølge.
maj 31, 2022 Kommentarer lukket til Den britiske kontreadmiral Roger Lane-Nott anbefaler et nej
maj 22, 2022 Kommentarer lukket til Vetoretten inden for forsvarsområdet er under pres i EU. Derfor drejer folkeafstemningen sig om suverænitet på forsvarsområdet
maj 19, 2022 Kommentarer lukket til Ny avis om forsvarsforbeholdet – med kritiske stemmer fra centrum-venstre
maj 10, 2022 Kommentarer lukket til Folkeafstemningen drejer sig om suverænitet inden for forsvarspolitikken. Stem nej!
maj 31, 2022 Kommentarer lukket til Den britiske kontreadmiral Roger Lane-Nott anbefaler et nej
maj 22, 2022 Kommentarer lukket til Vetoretten inden for forsvarsområdet er under pres i EU. Derfor drejer folkeafstemningen sig om suverænitet på forsvarsområdet
maj 19, 2022 Kommentarer lukket til Ny avis om forsvarsforbeholdet – med kritiske stemmer fra centrum-venstre
maj 10, 2022 Kommentarer lukket til Folkeafstemningen drejer sig om suverænitet inden for forsvarspolitikken. Stem nej!