Sidste opdateringer juni 5th, 2022 9:46 AM
Så nåede den danske EU-debat endnu et lavmål! Socialdemokraternes EU-ordfører Morten Bødskov spiller på terrorfrygten for at få et ja i den kommende folkeafstemning om EU’s overstatslige retspolitik og den danske retsundtagelse.
Morten Bødskov siger bl.a., at “retsforbeholdet skal væk, hvis Danmark skal få fuldt udbytte af de fælleseuropæiske planer om at styrke bekæmpelsen af terror” ( www.information.dk/telegram/525359).
Det ville have klædt Bødskov, hvis han i stedet for at spille på frygt havde forklaret, at Danmark kan indgå aftaler med EU på de områder, hvor det giver mening for begge parter.
Danmark har allerede indgået flere aftaler på det retspolitiske område. Det gælder f.eks. angående sammenligning af fingeraftryk. Og hvis lovgivningen virkelig er så vigtig, vil det også være i EU’s interesse, at der laves aftaler med lande som Danmark, Norge, Island og Schweiz, der står uden for EU’s overnationale retspolitik.
Fordelen ved retsundtagelsen er, at den giver mulighed for demokratisk debat i Folketinget og sikrer, at Folketinget selv kan vedtage og ændre på antiterrorlovgivningen også i fremtiden.
Hvis området først er givet til EU, fanger bordet. Så vil det kun være EU-kommissionen, der kan stille lovforslag, og Danmarks indflydelse vil være minimal, da vi kun har 1,1 % af stemmerne i EU’s ministerråd. Det betyder, at et helt enigt Folketing kan blive underkendt i spørgsmål om terrorbekæmpelse, samtidig med at en afgivelse af suverænitet på antiterrorområdet betyder, at EU får monopol på al fremtidig lovgivning inden for området.
Det vil på ingen måde være en fordel for demokratiet at give EU monopol på lovgivning om terrorbekæmpelse, og det er langtfra sikkert, at det vil være en fordel for bekæmpelsen af terrorisme og for borgernes retssikkerhed. Det er nemlig ikke alle EU’s love og tiltag imod terrorisme, der er positive. F.eks. har EU’s terrorliste været til stor skade for fredsarbejdet i verden, og det er derfor, Norge har takket nej til den.
Med den danske retsundtagelse bevarer vi i Danmark muligheden for at takke nej til de dele af EU’s antiterrorarbejde, som vi ikke har lyst til at være med i. Man kan med andre ord sige, at retsundtagelsen giver os de bedste muligheder for at bekæmpe terrorisme ud fra et dansk perspektiv. Vi kan samarbejde med EU, når det giver mening, og vi kan takke nej til det, når det er bedst.
Ja til samarbejde – nej til EU’s overstatslige retspolitik!
Lave K. Broch: Langt ude, at Morten Bødskov spiller på terrorfrygt i debatten om Danmarks retsundtagelse i EU.
maj 19, 2022 Kommentarer lukket til Ny avis om forsvarsforbeholdet – med kritiske stemmer fra centrum-venstre
maj 10, 2022 Kommentarer lukket til Folkeafstemningen drejer sig om suverænitet inden for forsvarspolitikken. Stem nej!
mar 28, 2022 Kommentarer lukket til Ja til en fair folkeafstemning om forsvarsforbeholdet
mar 05, 2019 Kommentarer lukket til Ja til folkeafstemning om EU’s bankunion
jun 05, 2022 Kommentarer lukket til God grundlovsdag! Demokrati er ikke en selvfølge!
maj 31, 2022 Kommentarer lukket til Den britiske kontreadmiral Roger Lane-Nott anbefaler et nej
maj 22, 2022 Kommentarer lukket til Vetoretten inden for forsvarsområdet er under pres i EU. Derfor drejer folkeafstemningen sig om suverænitet på forsvarsområdet
maj 09, 2022 Kommentarer lukket til Våben fra EU bruges til at dræbe ukrainere og våbenproducenterne får EU-støtte