Sidste opdateringer juni 5th, 2022 9:46 AM
Af Lave K. Broch, 1. suppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
Journalisten Jamal Khashoggi går ind i Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul og bliver formentlig dræbt af saudiarabiske agenter inde i konsulatet. Året er 2018, og det land, som har begået den grusomme handling, er en ven af Danmark, EU og USA.
Saudi-Arabien fører også krig i Yemen. Ifølge The Guardian er der siden 2015 blevet foretaget flere end 18.000 luftangreb i Yemen, og de mange luftangreb rammer civilbefolkningen hårdt. FN beder derfor den saudiledede koalition om at stoppe luftangrebene. Ifølge FN er der risiko for, at 12 til 13 millioner mennesker vil dø af sult i Yemen. Det vil i givet fald være den største sultkatastrofe i verden i 100 år.
Saudi-Arabiens adfærd er helt uacceptabel, og det må få konsekvenser. Det er ikke nok med vage fordømmelser. EU’s og USA’s våbenproducenter sælger mange våben til Saudi-Arabien. EU støtter den europæiske våbenindustri, der sælger våben til Saudi-Arabien, og vestlige landes sikkerhedspolitiske samarbejde med Saudi-Arabien er stort. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi har et forsvarsforbehold i EU. Forbeholdet begrænser Danmarks støtte til den europæiske våbenindustri, der sælger våben til Saudi-Arabien. Men vi og vores allierede har alligevel blod på vores hænder.
Saudi-Arabien er desværre ikke det eneste land, som åbenlyst bryder menneskerettighederne og folkeretten – og som vi er venner med.
Der var engang, hvor jeg troede, at udviklingen primært gik i en positiv retning, men efter den 11. september 2001 er der alt for mange eksempler på det modsatte. Det er på tide, at vi i Danmark overvejer, hvad vi kan gøre for at undgå at bidrage til en verden med drab på civile, hvad enten det sker i et konsulat, i forbindelse med en væbnet konflikt eller i enhver anden sammenhæng.
Helt konkret må Danmark gå ind for en våbenembargo over for Saudi-Arabien, og vi bør gøre alt, vi overhovedet kan, for at sikre hjælp til de mange mennesker, der trues af sult i Yemen, og for, at der kommer klarhed om drabet på Jamal Khashoggi. Det er også på tide, at vi i Danmark får en diskussion af, hvordan vi kan føre en udenrigs- og sikkerhedspolitik, som er til gavn for verden, folkeretten og menneskerettighederne. Det må være noget, som vi kan nå til enighed om på tværs af alle partipolitiske holdninger og holdningerne til EU.
Det vil desuden være helt oplagt, at vi i Norden bliver enige om, hvordan vi skal forholde os til de grusomheder, der begås af lande, som vi har et tæt samarbejde med. Vi kan og skal ikke støtte en verdensorden, hvor der sker drab og overgreb på civile.
Dette debatindlæg blev først bragt i Politiken den 22. oktober 2018 (dog med med en anden overskrift)
maj 19, 2022 Kommentarer lukket til Ny avis om forsvarsforbeholdet – med kritiske stemmer fra centrum-venstre
maj 10, 2022 Kommentarer lukket til Folkeafstemningen drejer sig om suverænitet inden for forsvarspolitikken. Stem nej!
maj 09, 2022 Kommentarer lukket til Våben fra EU bruges til at dræbe ukrainere og våbenproducenterne får EU-støtte
mar 28, 2022 Kommentarer lukket til Ja til en fair folkeafstemning om forsvarsforbeholdet
jun 05, 2022 Kommentarer lukket til God grundlovsdag! Demokrati er ikke en selvfølge!
maj 31, 2022 Kommentarer lukket til Den britiske kontreadmiral Roger Lane-Nott anbefaler et nej
maj 22, 2022 Kommentarer lukket til Vetoretten inden for forsvarsområdet er under pres i EU. Derfor drejer folkeafstemningen sig om suverænitet på forsvarsområdet
jan 22, 2021 Kommentarer lukket til Hvorfor glemmer DR1 og TV-avisen Færøerne og Grønland?