Sidste opdateringer juni 5th, 2022 9:46 AM
af Lave K. Broch, 1. suppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
De næste dage bliver meget spændende. Fra den 18. til den 19. februar er der EU-topmøde, og det er her, Unionen tager stilling til EU-præsident Tusks forslag angående en EU-aftale med Storbritannien.
Hvis den britiske premierminister David Cameron og de andre EU-lande bliver enige, forventes det, at David Cameron allerede på fredag vil meddele, hvornår der bliver folkeafstemning om EU-medlemskabet i Storbritannien. Mange forventer, at Cameron ønsker en hurtig afstemning, og at han vil foreslå en dato i anden halvdel af juni.
De britiske vælgere vil i givet fald komme til at vælge mellem den EU-aftale, der vedtages på EU-topmødet, og en britisk udmeldelse af EU.
Forslaget fra EU-præsident Tusk bygger på fire forskellige elementer (se link til forslaget nederst på siden):
1) Respekt for ikke-eurolande. Her foreslår EU-præsidenten blandt andet en ny mekanisme, hvor lande uden for euroen får mulighed for at diskutere, men ikke forsinke og blokere vigtige eurosager på EU-topmøderne.
2) Øget konkurrenceevne. EU skal optrappe arbejdet med at forbedre det indre marked og styrke EU’s konkurrenceevne gennem en aktiv handelspolitik. Tusk vil også opstille særlige mål på både EU-niveau og nationalt niveau for at lette byrderne for virksomheder fra EU-landene.
3) Ikke mere politisk integration for Storbritannien. Briterne skal undtages fra mere politisk integration, samtidig med at traktaten overholdes. Der skal indføres en ordning, hvor nationale parlamenter, der repræsenterer mere end 55 % af EU’s vælgere, inden for 12 uger efter at et lovforslag er stillet, skal have mulighed for at uddele et ”rødt kort” og dermed afvise ny EU-lovgivning.
4) Klarhed om velfærdsydelser for EU-borgere. EU-præsidenten foreslår, at Storbritannien i op til fire år kan trække i en nødbremse, når det gælder velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande, hvis landets velfærdssystem er under ekstraordinært pres.
Aftalens indhold er blevet kraftigt kritiseret i Storbritannien. David Cameron havde f.eks. talt om reelle traktatændringer, og at det skulle slås fast, at EU er en sammenslutning af lande med forskellige valutaer. Ordningen med de røde kort får heller ikke mange briter til at danse sejrsdans, da der allerede er en ordning, hvor regeringer, der repræsenterer 35 % af medlemslandenes befolkninger, kan stoppe nye EU-love. Ifølge EU-parlaments formand Martin Schulz vil aftalen desuden kunne ændres af EU efter en britisk folkeafstemning, og den er derfor ikke juridisk bindende. Ja, alt i alt ser det altså ud til, at Cameron vil servere en tynd kop te til de britiske vælgere.
Den britiske nej-side er derfor forberedt, og der vil allerede på fredag være tværpolitiske markeringer for en udmeldelse af EU. Det forventes også, at flere af David Camerons egne ministre vil støtte en udmeldelse af EU.
Det drejer sig om: Chris Grayling (Leader of the House of Commons), Iain Duncan Smith (Work and Pensions Secretary), Priti Patel (Employment Minister), Theresa Villiers (Northern Ireland Secretary) og John Whittingdale (Culture Secretary).
Men også andre af Camerons ministre kan ende med at tilslutte sig nej-siden. Det drejer sig om helt op til seks andre ministre og Londons borgmester Boris Johnson. Uanset hvor mange det bliver, er det et tydeligt tegn på, at nej-siden står stærkt.
I danske medier får man ofte det indtryk, at nej-siden i Storbritannien primært er borgerlig. Men i virkeligheden er den britiske EU-modstand tværpolitisk. Der findes EU-modstandere i samtlige partier.
I Labour er der f.eks. også stor modstand. Adskillige Labour-medlemmer af Underhuset har meldt sig på nej-siden. F.eks. er Kelvin Hopkins, medlem af Underhuset og det britiske parlaments Europaudvalg (European Scrutiny Committee), på nej-siden, og det gælder også tidligere Labour-ministre såsom Kate Hoey, medlem af Underhuset og tidl. indenrigsminister for Tony Blair, og Frank Field, medlem af Underhuset og tidligere minister for velfærdsreformer under Tony Blair.
Nej-siden har organiseret sig i flere organisationer. Der findes tre nye tværpolitiske sammenslutninger. Grassroots Out (GO) blev dannet i januar af bl.a. Labour-politikeren Kate Hoey. Jeg tror, at den organisation kommer til at få en central rolle på grund af dens tværpolitiske bredde. Derudover er der Leave.eu og Vote Leave. Af disse to er Leave.eu den, der klarer sig bedst. Organisationen blev dannet allerede i juli 2015 og har nu passeret 500.000 støtter.
Ud over de nye tværpolitiske initiativer er der en række mindre organisationer eller foreninger, der har en mere specifik målgruppe. Det gælder f.eks. de to Labour-foreninger The Labour Euro-Safeguards Campaign og Labour Leave.
Den britiske folkeafstemning vil få stor betydning for Danmark. Vi meldte os ind sammen med Storbritannien i 1973. Meget er sket siden dengang. Det vil derfor være oplagt, at vi også i Danmark får en debat om, hvilket europæisk samarbejde vi ønsker, og at vi får en folkeafstemning om EU.
Jeg ser gerne, at Danmark og Storbritannien udskifter EU-medlemskabet med et EFTA-medlemskab. Det vil være til gavn for demokratiet, samtidig med at vi kan have et praktisk samarbejde med de resterende EU-lande samt EFTA-landene Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein. F.eks. skal vi sikre os, at mennesker fortsat kan rejse, studere, handle, arbejde og bo på tværs af grænserne, og det er muligt gennem EFTA. Derudover bør vi arbejde for, at det nordiske samarbejde, Europarådet og FN styrkes.
Ja til verden – nej til EU-staten!
Lave K. Broch vil have en dansk folkeafstemning om EU-medlemskabet, og ser gerne, at Danmark og Storbritannien udskifter EU-medlemskabet med et EFTA-medlemskab.
——————————————————————————————–
Links:
Grassroots Out (GO): http://grassrootsout.co.uk/
Leave EU: http://www.leave.eu/
Vote Leave: http://www.voteleavetakecontrol.org/
The Labour Euro-Safeguards Campaign: http://www.lesc.info/
Labour Leave: http://labourleave.org/
EU-præsident Donald Tusks forslag til en aftale med Storbritannien: http://www.consilium.europa.eu/press-releases-pdf/2016/2/40802208284_en_635900130000000000.pdf
jun 05, 2022 Kommentarer lukket til God grundlovsdag! Demokrati er ikke en selvfølge!
maj 31, 2022 Kommentarer lukket til Den britiske kontreadmiral Roger Lane-Nott anbefaler et nej
maj 22, 2022 Kommentarer lukket til Vetoretten inden for forsvarsområdet er under pres i EU. Derfor drejer folkeafstemningen sig om suverænitet på forsvarsområdet
maj 19, 2022 Kommentarer lukket til Ny avis om forsvarsforbeholdet – med kritiske stemmer fra centrum-venstre
jun 05, 2022 Kommentarer lukket til God grundlovsdag! Demokrati er ikke en selvfølge!
maj 31, 2022 Kommentarer lukket til Den britiske kontreadmiral Roger Lane-Nott anbefaler et nej
maj 22, 2022 Kommentarer lukket til Vetoretten inden for forsvarsområdet er under pres i EU. Derfor drejer folkeafstemningen sig om suverænitet på forsvarsområdet
maj 19, 2022 Kommentarer lukket til Ny avis om forsvarsforbeholdet – med kritiske stemmer fra centrum-venstre